Jak jakość żywności wpływa na nasze zdrowie? To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie – to oczywiste. Jednak nie wszyscy zdajemy sobie sprawę, że kluczowym elementem zdrowej diety jest gleba. Zdrowa gleba jest podstawą rolnictwa i całego łańcucha żywieniowego. Niestety, obecne metody upraw coraz bardziej ją wyjaławiają, co prowadzi do zjawiska „Nutrient Decline” – obniżenia […]
Klucz do zdrowej i żyznej ziemi Jakość gleby, czyli naszego podstawowego zasobu, bezpośrednio wpływa na wysokość plonów, zdrowie roślin oraz opłacalność upraw. Wśród wielu czynników, które decydują o jej żyzności, szczególnie istotnym jest odczyn pH. Jego poziom wpływa na dostępność składników odżywczych, aktywność mikroorganizmów oraz strukturę gleby. Zarówno gleby zbyt kwaśne, jak i zasadowe, mogą […]
Food Density W dobie rosnącej świadomości ekologicznej i troski o zdrowie, coraz więcej mówi się o jakości żywności, którą spożywamy. Jednym z pojęć, które warto znać, jest „food density” – termin niezwykle istotny w kontekście rolnictwa regeneratywnego, zdrowego odżywiania oraz ochrony gleby. Przybliżmy znaczenie tego terminu, jego praktyczne zastosowanie oraz korzyści, jakie przynosi dla ludzi […]
Carbon footprint czyli ślad węglowy. Co to takiego? Poznaj lepiej definicje działań, które podejmujemy. Ślad węglowy to sposób na zmierzenie, ile gazów cieplarnianych uwalniamy do atmosfery przez nasze działania, produkty czy usługi. Najczęściej liczy się go w przeliczeniu na dwutlenek węgla, ale obejmuje też inne gazy, takie jak metan i podtlenek azotu. Wszystkie te gazy […]
Europejski Zielony Ład (EZŁ) to strategia Unii Europejskiej mająca na celu przekształcenie gospodarki w bardziej ekologiczną i zrównoważoną. Wielu osobom nowe przepisy i regulacje kojarzą się wyłącznie z ograniczeniami oraz kosztownymi zabiegami i procesami, które są obciążeniem dla gospodarki i działalności biznesowej. Mało jednak mówi się o tym, że w jego ramach powstaje wiele nowych […]
Rolnictwo regeneratywne zyskuje na znaczeniu jako odpowiedź na problemy związane z degradacją gleby, zmianami klimatycznym i intensywnej produkcji rolniczej. Jedną z kluczowych praktyk w tym podejściu jest wprowadzanie materii organicznej do gleby, w postaci obornika, gnojowicy i resztek roślinnych. Dzięki tym naturalnym nawozom gleba staje się zdrowsza, bardziej żyzna, a także wspiera większą bioróżnorodność. Obornik […]
Współczesne rolnictwo staje przed wieloma wyzwaniami, w tym zmianami klimatycznymi i koniecznością bardziej zrównoważonego gospodarowania zasobami. Jednym z podejść, które zdobywa coraz większe uznanie, jest redukcja uprawy gleby do minimum. Ten system, znany również jako rolnictwo bezorkowe lub konserwujące, ma na celu minimalizację ingerencji mechanicznej w glebę, co przynosi korzyści zarówno środowiskowe, jak i ekonomiczne. […]
W czasach narastających wyzwań związanych z ochroną środowiska, zmieniającym się klimatem i degradacją gleby, rolnictwo regeneratywne staje się kluczowym narzędziem w budowaniu bardziej zrównoważonej przyszłości. Jedną z fundamentalnych praktyk tego podejścia jest utrzymywanie żywych korzeni w glebie. To oznacza pokrycie pól przez cały rok roślinnością – nie ma żywych korzeni bez żywej rośliny. Dlaczego jest […]
Jedną z fundamentalnych praktyk w rolnictwie regeneratywnym jest zwiększenie bioróżnorodności upraw, co polega na różnorodnym doborze roślin w gospodarstwie. Ta praktyka nie tylko przynosi korzyści rolnikom, ale także ma pozytywny wpływ na ekosystemy, przyczyniając się do ochrony środowiska naturalnego. Czym jest bioróżnorodność upraw? Bioróżnorodność upraw oznacza uprawianie różnych gatunków roślin w jednym gospodarstwie, zamiast koncentrowania […]
Obserwuj nas na Facebooku!
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error