Chcesz w naturalny sposób poprawić jakość, żyzność i strukturę gleby? Zależy Ci na ochronie upraw – zmniejszeniu ryzyka chorób i inwazji szkodników? Szukasz rozwiązań, które będą sprzyjać ekologicznemu rolnictwu?
Odpowiedzią na każdą z tych potrzeb jest mączka bazaltowa. Jej stosowanie jest niezwykle proste, przyjazne środowisku i zapewnia maksimum pozytywnych właściwości dla gleby, w efekcie poprawiając jakość Twoich plonów.
Zobacz, jak możesz wykorzystać mączkę bazaltową na swoich uprawach. Z czego dokładnie składa się ta naturalna substancja i dlaczego warto ją stosować. Przygotowaliśmy krótki przewodnik z najważniejszymi informacjami.
Mączka bazaltowa, najprościej rzecz ujmując, jest zmieloną skałą naturalnego bazaltu, który powstaje na skutek zastygnięcia lawy wulkanicznej. Jej struktura przypomina pył zbliżony wyglądem do cementu. Składa się z ziaren o średnicy 0,0 – 400µm, przy czym 75% stanowi frakcja o średnicy < 100µm, 65% stanowi frakcja < 75 µm. Skład może delikatnie się różnić w zależności od miejsca pochodzenia skały.
Dlaczego używamy jej w rolnictwie? Ponieważ zawiera szereg niezbędnych minerałów i makroelementów, które poprawiają właściwości gleby.
Najważniejszymi pierwiastkiem mączki bazaltowej jest tlenek krzemu, około 50% SiO2. Jednak to nie wszystko – w zmielonej mączce znajdziesz również szereg wartościowych makroelementów m.in. fosfor, potas, magnez i wapń oraz mikroelementów takich jak mangan, cynk, miedź, molibden, bor, żelazo i selen.
To ważny wyróżnik mączki bazaltowej, ponieważ powszechnie tych pierwiastków nie znajdziesz w standardowych nawozach mineralnych.
Tab. Zawartość (%) pierwiastków w mączki bazaltowej
Co daje stosowanie mączki bazaltowej na uprawach? Korzyści jest naprawdę sporo. Mączka jest w pełni bezpieczna dla roślin i środowiska, więc może być stosowana jako nawóz przy uprawach ekologicznych. Jak dokładnie działa? Przede wszystkim mączka zwiększa różnorodność mineralogiczną gleby. Proces uwalniania pierwiastków z gleby przebiega najbardziej intensywnie w okresie pierwszych 4 lat po zastosowaniu. Powolne tempo uwalniania odżywczych składników chroni je przed nadmiernym rozpraszaniem się poza środowisko gleba – roślina. Ponadto mączka bazaltowa powoduje wzrost aktywności mikroorganizmów tlenowych przetwarzających materię organiczną, zaopatrując roślinę w składniki pokarmowe.
Zastosowaniu mączki zmniejsza kwasowość gleby, ograniczając występowanie mobilnych form glinu, które działają hamująco na rozwój systemu korzeniowego oraz pobieranie składników pokarmowych.
Regularne stosowanie zwiększa pH gleby, przez co uprawa nie wymaga dodatku nawozu wapniowego dla utrzymania żyzności. Jej struktura pomaga również zatrzymać więcej wilgoci w glebie, co jest niezwykle istotne pod kątem ochrony plantacji podczas okresowych susz.
Najwyższe rezultaty nawożenia gleby mączką bazaltową osiąga się na glebach zubożonych i podatnych na mineralizację oraz tam, gdzie występuje wysokie ryzyko rozpraszania składników (infiltracja z wodą) poza zasięg systemu korzeniowego.
Mączkę bazaltową można stosować w uprawach:
zbóż,
warzyw,
okopowych,
roślin ozdobnych,
winorośli,
kwiatów,
do pielęgnacji trawników (także trawników z mchem),
drzew dorosłych i szkółek leśnych.
Mączka bazaltowa sprawdza się także jako uzupełnienie nawozów organicznych – obornika (1 – 10 kg/m3), biohumusu, gnojownicy i kompostu (2 kg/m3). Zwiększa wartość nawozową, zmniejszając straty azotu amonowego w formie amoniaku nawet o 25%. Ułatwia aplikację substancji, ograniczając pylenie oraz neutralizuje nieprzyjemny zapach.
Dawka mączki przede wszystkim zależy od jakości gleby i rodzaju Twojej uprawy.
Aplikowanie mączki można wykonywać kilkakrotnie w ciągu roku. Dla obniżenia kosztów, zaleca się stosować ją w cyklu rocznym (uprawy polowe 1 – 3 t/ha) bądź w skumulowanych dawkach 3 – 5 letnich.
Jak ją aplikować? Mączkę bazaltową można wymieszać z wierzchnią warstwą gleby, przed rozpoczęciem nasadzeń. Takim podłożem można też obsypać korzenie roślin (metoda sprawdza się np. w szkółkach drzew) lub same grządki, jeśli rośliny są już posadzone. Na większych uprawach mączkę można aplikować także:
rzutowo rozsiewaczem talerzowym (forma pylasta),
posypowo rozsiewaczem z belką ślimakową (forma pylasta).
Szybkość oddziaływania mączki bazaltowej na glebę jest uzależniona przede wszystkim od wielkości frakcji. Im drobniejsza, tym szybsze działanie. Pod względem nawozowym, najdrobniejsze frakcje tworzą materiał ulegający szybkiemu rozpuszczeniu w glebie. Cząstki o średnicy większej będą wykazywał
y dłuższe działanie. Za najbardziej efektywną frakcją mączki bazaltowej uznaje się cząstki o wymiarach 1- 80 µm.
Rys. 1 Krzywa uziarnienia mączki bazaltowej drobnoziarnistej 0,0 – 0,5mm
Ilość opadów w okresie po zastosowaniu.
pH i temperatura gleby.
Przy niższych wartościach pH gleby, procesy rozpuszczania przebiegają szybciej na skutek oddziaływania kwasowości gleby. Wyższa temperatura przyspiesza tempo rozpuszczania minerałów.
Aktywność mikrobiologiczna gleby
Procesy rozpuszczania mączki bazaltowej bardzo silnie kształtuje obecność CO2 w glebie oraz pH roztworu glebowego. Duże tempo przemian mikrobiologicznych zwiększa tempo zasilania roztworu glebowego w kationy (są źródłem makro i mikroelementów) oraz w krzem w formie kwasu ortokrzemowego (H4SiO4).
Obserwuj nas na Facebooku!
Ground Up - Fundacja Grunt od Nowa
Nasza misja to REGENERACJA.