Wschód słońca nad pole pszenicy

Gospodarstwa regeneratywne

Od 3 lat prowadzimy eksperymenty w gospodarstwach rolnych w całej Polsce. Dziś mamy już 20 takich miejsc.

Nasz cel:

Zwiększenie próchnicy glebowej, a tym samym zasobności, żyzności i pojemności wodnej gleby. I jako bonus obniżenie kosztów produkcji poprzez obniżenie dawek nawozów syntetycznych oraz chemizacji. Robimy to z głową, czyli dajemy konkretne wytyczne, jak w obecną praktykę wprowadzić zabiegi gwarantujące to, co powyżej. Nie mówimy, co robić, tylko jak, w jakich dawkach, przy pomocy jakich produktów. Tylko konkrety. Tak jak tego oczekują rolnicy.

mapa
press to zoom
1/1
POLE02.jpg

Wybrane technologie

kukurydza1.jpg

Technologia I

Technologia stosowania biostymulatorów

z mikroorganizmami (Pszenica, Rzepak, Kukurydza)

Rzepak.jpg

Technologia II

Technologia regulacji pH gleby z wykorzystaniem mikroorganizmów Bacillus amyloliquefaciens, Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis (Pszenica, Rzepak, Kukurydza)

Pszenica.jpg

Technologia III

Technologia uwalniania fosforu, stymulacji wiązania azotu, wzrostu odporności na choroby grzybowe (Kukurydza, Rzepak, Pszenica)

Wszystkie technologie zawierają jednocześnie praktyki zorientowane na przyspieszenie odbudowy warstwy próchniczej gleby. Cel to około 0,08-0,1% rocznie, przy zastosowaniu wszystkich rekomendowanych przez Grunt Od Nowa praktyk.

Chcesz dowiedzieć się więcej? Przystąpić do programu regeneracji?